Front of house with modern windows and brick pattern



G

A

B

L

E


H

O

U

S

E




Category: Architecture

Project Year: 2018-2019

Status: Unbuilt

Program: Residential

Location: Toronto, Canada

 

‘Gable House’ is a semi-detached duplex in Toronto, with three above-ground storeys dedicated to the primary owners, and a generous basement apartment below.

On the exterior, ‘Gable House’ is an exploration of contextualization; how can infill housing in Toronto generate a dialogue and a sense of belonging with its century-old neighbours, but still look and feel contemporary?  As an attempt to do this, the volume of the building respects and reinterprets the basic geometries of the existing structure and its adjacent buildings. To play off of the depth of the neighbouring houses, the brick cladding takes a contemporary twist on traditional coursework methods.

The resulting interior then uses materiality and light to create distinct spaces within a relatively open floor plan. To do this, two volumes — one light, white, and airy, and one heavy, rich, and wood-clad — intersect each other throughout the house.  While the living room and dining room are pushed to the back to a brightly-lit double-height space, the kitchen, study space, and bedrooms are treated with rich wood paneling and softer lighting.

The result is a home which is sensitively thought externally towards its context, and internally towards the actual activities and moods of those who cook, dine, study, entertain, and sleep there.

 
 
 
Ground Floor Plan

Ground Floor Plan

 
 
 
Second Floor Plan

Second Floor Plan

 
 
 
Third Floor Plan

Third Floor Plan

 
 
 
GIB_Section 1_2019-02-01.jpg
 
 
 
GIB_Section 2_2019-02-01.jpg
 
 
 
 
 
 
Exterior view of gable with view into master bedroom
 
 
 
Exterior view with close up of brick pattern
 
 
 
Interior view of kitchen with breakfast nook, wood millwork, and terrazzo counters
 
 
 
Living room with double-height space, built-in bookshelf, and large sliding glass door
 
 
 
Kitchen space with view to entrance and staircase threshold, with terrazzo countertops and wood wall cladding
 
 
 
Sculpted staircase with wood cladding, skylight, and reading nook
 
 
 
Reading nook washed in late-afternoon sun, with skylight above
 
 
 
Cozy mezzanine study space overlooking living room and out to neighbourhood
 
 
 
Master bedroom with skylight above